Ter Harmsel PCM Plagiocephalometrie voor Staphorst, Rouveen, Ruinerwold en omstreken!

Wanneer kies je voor PCM?
Plagiocephalometrie (PCM) is bij baby’s een betrouwbare meting om de vorm van de schedel te meten. Met deze schedelmeting stellen we een afgeplatte schedel vast. Dit kan gaan om een scheve afplatting (plagiocephalie) of een symmetrische afplatting aan de achterzijde (brachycephalie). Deze afwijkingen leggen we in maat en getal vast. Zo kunnen we na verloop van tijd vaststellen of er reden is voor helmtherapie.

Fysio ter Harmsel plagiocephalometrie-pcm

Wat zijn klachten die om PCM vragen?

 • Plagiocephalie (scheve afgeplatte schedel)
 • Brachycephalie (symmetrische afplatting achterzijde schedel)

  Waarom is PCM van waarde?

  Plagiocephalometrie is belangrijk, omdat het in een vroeg stadium nauwkeurig in beeld brengt of jouw kindje gerichte therapie nodig heeft. Zo voorkom je problemen op latere leeftijd. Zeker sinds het advies om jonge baby’s (ivm de veiligheid) op de rug te laten slapen, is het aantal baby’s met een afplatting van de schedel de laatste jaren aanzienlijk toegenomen. Jonge baby’s kunnen het hoofdje nog niet in het midden houden. Daardoor valt het hoofdje onder invloed van de zwaartekracht naar één kant. Als jouw baby het hoofdje steeds naar dezelfde kant houdt, ontstaat er een voorkeurshouding. Hierdoor kan een afplatte schedel ontstaan.

  Hoe werkt PCM precies?

  Bij PCM werd vroeger gemeten met een (thermoplast) bandje om het hoofdje van een baby. Dit bandje werd na enkele minuten hard en was dan een exacte kopie van de vorm van de schedel. Plagiocephalometrie is nu een digitale methode, waarbij jouw kindje een speciaal mutsje op krijgt. Door het mutsje in te scannen, meten we de afwijkingen precies en bepalen we de afwijking. De uitkomst geeft aan of spontaan herstel te verwachten is of dat er eventueel een helm nodig is. Afhankelijk van de mate van scheefheid meten we zowel bij aanvang van de therapie als met de leeftijd van zo’n 5 maanden. Zo ontstaat er een evaluatief moment en worden de vorderingen zichtbaar.

  Wie zijn jouw behandelaars bij Ter Harmsel?

  Afspraak maken
  • Ranita Slijkhuis-Matthijssen
   Ranita Slijkhuis-Matthijssen
  ‘Plezier is onbekommerd bewegen’
  Hoe kunnen we jou vrij laten bewegen?
  Bel ons: 0522 - 29 19 50
  App ons: 0522 - 29 19 50
  Mail ons: info@fysioterharmsel.nl
  Bezoek ons: J.C. van Andelweg 2
  7951 DT Staphorst
  (Medisch Centrum Staphorst)
  Volg ons:
  Openingstijden
  Maandag: 07:30 - 21:00
  Dinsdag: 07:30 - 21:00
  Woensdag: 07:30 - 21:00
  Donderdag: 07:30 - 21:00
  Vrijdag: 07:30 - 17:30
  Zaterdag: 08:00 - 12:00

  Wij zijn van maandag t/m vrijdag telefonisch bereikbaar tussen 08.30 en 17.00 uur.

  Aangesloten bij:
  Onze partners:
  Sportverenigingen waarmee we samenwerken: