Plagiocephalometrie

Wat is plagiocephalometrie?

Plagiocephalometrie (PCM) is een betrouwbare meetmethode om de vorm van de schedel op eenvoudige wijze vast te kunnen stellen. Hiermee kunnen de verschillende aspecten van plagiocpehalie (scheve afplatting) en brachycephalie (symmetrische afplatting achterzijde) in maat en getal worden vastgelegd.
Met PCM wordt met  behulp van een bandje thermoplast een nauwkeurige afdruk gemaakt van de omtrek van het hoofd. Op dit bandje worden de loodrechte posities van de neus en de oren gemarkeerd. De aldus verkregen PCM-ring wordt gekopieerd op papier, waarna precieze metingen kunnen worden gedaan. PCM is een gemakkelijk toepasbare, voor uw kind niet-belastende, goedkope en betrouwbare manier om hoofdmetingen te verrichten

 

Helmtherapie wordt ingezet bij kinderen met een sterk afgeplat hoofdje, beoordeeld met de PCM, die ondanks oefenen en kinderfysiotherapie toch onvoldoende is afgenomen.
Mocht u twijfelen of uw kindje een PCM-meting nodig heeft, of mogelijk in aanmerking komt voor een helmpje kunt u contact opnemen met Linda Hartkamp-Dijk.

Voor wie?

 

Dit meetinstrument wordt gebruikt voor baby’s tussen de 5 maanden en 12 maanden. De eerste metingen vinden meestal plaats wanneer uw kindje 5 maanden is en een afgeplat hoofdje heeft. Aan de hand van de resultaten wordt kinderfysiotherapie voortgezet of wordt helmtherapie overwogen.

 

Hoe ontstaat een afgeplat hoofdje?

 

Een afgeplat hoofdje ontstaat meestal door een voorkeurshouding van uw kindje. Uw kindje kijkt dan bijvoorbeeld alleen maar naar links of naar rechts, of juist recht omhoog. Doordat hij veel op 1 plek ligt ontstaat op die plek een afplatting.

Door middel van kinderfysiotherapie kan deze voorkeurshouding meestal heel vlug worden opgeheven. Kinderfysiotherapie bestaat dan uit oefeningen en adviezen voor thuis.

 

Helmtherapie?

 

Helmtherapie wordt ingezet bij kinderen met een sterk afgeplat hoofdje, beoordeeld met de PCM, die ondanks oefenen en kinderfysiotherapie toch onvoldoende is afgenomen.

Mocht u twijfelen of uw kindje een PCM-meting nodig heeft, of mogelijk in aanmerking komt voor een helmpje kunt u contact opnemen met kinderfysiotherapeute Linda Hartkamp-Dijk.

Plan direct uw afspraak