Bekkenfysiotherapie

De bekkenfysiotherapeut richt zich op mensen met problemen in het bekken, de lage rug, buik en bekkenbodem. Dit kunnen zowel mannen en vrouwen als kinderen zijn. Veel klachten zijn te verhelpen, maar mensen hebben door schaamte vaak moeite om met deze klachten bij een zorgverlener aan te kloppen. Als ze over die schaamte heen stappen, blijkt het leven weer veel prettiger te worden. De bekkenbodem is een spierlaag onderin het bekken die de blaas met de urinebuis, de baarmoeder met de vagina en de endeldarm ondersteunt. Die bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat urine, winden en ontlasting losgelaten of opgehouden kunnen worden. De spieren dragen bij aan de stabiliteit van het bekken. Ook hebben ze een functie bij seksualiteit.

Wanneer bekkenfysiotherapie?

Problemen in het bekkengebied kunnen zowel bij vrouwen, mannen en kinderen voorkomen, ongeacht de leeftijd. Bij onderstaande klachten kan de bekkenfysiotherapeut iets voor jou betekenen;

  • Niet te onderdrukken, veel aandrang, ongewild verlies of moeite hebben om te plassen en/of ontlasten
  • Vaak last hebben van blaasontsteking
  • Klachten als gevolg van verzakking van de blaas, baarmoeder of darmen
  • Pijnklachten in de onderbuik, rond de anus en/of de geslachtsorganen
  • Seksuele problematiek, zoals pijn bij het vrijen, erectie- en orgasme stoornissen
  • Prostaatontstekingen of -irritatie
  • Voor- en na operaties in buik- en bekkengebied
  • Begeleiding tijdens de zwangerschap en na de bevalling (ook ter voorkoming van klachten)

Behandeling

 

De bekkenfysiotherapeut helpt om de bekkenbodem en omliggende spieren bewust te gebruiken en te voelen. Na het bespreken van je klachten worden deze onderzocht om de oorzaak te bepalen. Een geregistreerd bekkenfysiotherapeut is, na zorgvuldig overleg en als dit een verwachte meerwaarde biedt, bevoegd tot het doen van inwendig onderzoek/behandeling. Met specifieke oefentherapie wordt de spierfunctie van de bekkenbodem en de stabilisatie rondom de lage rug en bekken verbeterd. Er is aandacht voor ademhaling, ontspanning en het opvangen van buikdruk zoals bij hoesten en tillen. Het aanleren van juist toiletgedrag en advies over eten en drinken komen ook aan bod.

 

 

Vergoeding

Bekkenfysiotherapie wordt, net als reguliere fysiotherapie, vergoed indien u een aanvullende verzekering heeft.  Hoe veel behandelingen vergoed worden hangt af van het pakket waar u voor gekozen hebt.  Kijkt u van tevoren na in uw polis hoeveel behandelingen u vergoed krijgt.

Voor bekkenfysiotherapie kunt u bij ons terecht Ciska Bentem. Ciska is iedere donderdagmorgen aanwezig in de praktijk.

Voor het maken van een afspraak heeft u geen verwijzing van de huisarts of specialist nodig.

KUPR5569

Plan direct uw afspraak