artrose heup en knie in basisverzekering

artrose heup en knie in basisverzekering

Vanaf 1 januari 2018 zit heup- en knieartrose in de basisverzekering 

Vanaf 1 januari 2018 wordt het basispakket van de zorgverzekering uitgebreid en krijgen patiënten met artrose aan de heup- en kniegewrichten hun eerste twaalf behandelingen met fysio- of oefentherapie vergoed. De ministerraad heeft met het voorstel van staatssecretaris Van Rijn (van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) ingestemd. In juni wordt het voorstel besproken in de tweede kamer. Pas daarna wordt het besluit definitief vastgesteld. 

De vergoeding

De vergoeding geldt voor maximaal twaalf behandelingen in een periode van twaalf maanden. Uit de praktijk blijkt dat een wekelijkse behandeling gedurende acht tot twaalf weken gemiddeld genoeg is om oefentherapie aan te leren bij een patiënt. Hierna kan de patiënt zelf aan de slag in de sportschool of thuis.

Effectief 

De effectiviteit van oefentherapie bij artrose van knie en heup is bewezen. Daarom adviseerde het Zorginsituut al eerder om deze behandeling toe te voegen aan het basispakket. 

Besparing

Door het opnemen van fysiotherapie in het basispakket moet er een besparing van 5 miljoen per jaar worden gerealiseerd. Dit komt door het gevolg van uitstel van protheseplaatsingen. 

Gemiste kans

Het KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie) vindt het een gemiste kans dat niet besloten is dat ook fysiotherapie bij patiënten met reumatoïde artritis en de ziekte van Beckterew in de basisverzekering komt. Hierop reageerde het Zorginsituut negatief. Daarnaast zou fysiotherapie volgens het KNGF ook moeten worden vrijgesteld van het eigen risico, net als de huisarts. Pas als dat is gerealiseerd komt de meerwaarde van fysiotherapie volledig tot haar recht.